Elazığ 1 Şubesi

14. Türkiye Buluşmamızı gerçekleştirdik

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşme tekliflerinde isabetleriyle, müzakerelerde ehliyetleriyle, hakem kurulu sürecinde konulara hâkimiyetleriyle gündem olduklarını belirterek, “Kamu İşveren Heyeti müzakerede uzlaştı, tutanakta şaştı. Uzlaşmadan ve paylaşımdan kaçınan bir işveren tavrıyla karşılaştık. Kamu işvereni kazandıracak teklif sunmadı, biz de kazandırmayan teklife imza atmadık. Çünkü biz omuzlarımızda 1 milyonu aşkın üyenin haysiyetini, 5 milyon 200 bin kişinin mesuliyetini taşıyoruz. Mesuliyeti yerine getirdik, haysiyeti çiğnetmedik” dedi.

 

Elde ettiğimiz haklar da tarihe gömdüğümüz yasaklar da kayıt altındadır

Hak ve adalet, emek ve ekmek, özgür millet ve adil devlet için mücadele verdiklerini ifade eden Yalçın, “Eğitim-Bir-Sen imzasıyla elde edilen haklar da tarihe gömdüğümüz yasaklar da tarihin kaydı altındadır. Eğitim sistemi ve felsefesi üzerindeki vesayet çemberinin parçalanmasının her evresinde fikrimiz, terimiz, gayretimiz var” şeklinde konuştu.

Sitem eden değil, sistem öneren çözüm odaklı sendikacılık yapıyoruz

Sitem eden değil, sistem öneren çözüm odaklı sendikacılık yaptıklarını kaydeden Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ders kitaplarının ‘dert’ kitabı olmasına son verilmesini sağladık. İnsanı öteleyip bilgiyi önceleyen müfredata itiraz ettik. Raporlar, odak analizler hazırladık. ‘Sözleşmelilik son bulmalı, kamu sözleşmeli istihdam yanlışından kurtulmalı’ dedik, bunun için mücadele verdik, veriyoruz. Atamalarda, görevde yükselme ve unvan değişikliğinde personeli memnun etmenin esas olmasını istiyoruz. Doğruları alkışladık, hataları eleştirdik, eksikleri söyledik, önerilerimizi yetkililere ilettik, 2023 Eğitim Vizyonu ve yeni ortaöğretim tasarımındaki gibi. Kariyer-liyakat sistemini isteyen biziz. Kadrolaşmaya, kayırmaya, torpile, nepotizme karşı; kariyer ve liyakatte uzmanlaşmayı, işte ustalaşmayı ilke edindik. Yurt dışı çalışmalarımızın iki sonucu var: ‘Bugüne kadar niye gelmediniz’ eleştirisi, ‘İyi ki geldiniz’ sevinci. Emeğin sömürüldüğü kapitalist bir dünyada ortak mücadele alanlarının çoğaltılmasının ve emek örgütlerinin iş birliği içinde hareket etmelerinin öneminin farkında olarak çalışmalarımız devam edecektir.”

Cüssesi büyük sorunlar, bütçesi olmayan okullar çelişkisi giderilmelidir

Yeni eğitim-öğretim yılının hem sevinci hem de sancıları olduğunu dile getiren Yalçın, cüssesi büyük sorunlar, bütçesi olmayan okullar çelişkisinin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Müşkülü ifade eden değil, müjde veren bir teşkilat olduklarının altını çizen Ali Yalçın, “Algılara teslim olmak, kusursuz cinayete kurban gitmektir. Mücadele sürerken okçular tepesini terk edemeyiz. Bizim domine etmediğimiz sahayı, başkaları manipüle eder” ifadelerini kullandı.

Biz  ‘eğitim sendikası’  ve ‘eğitim çalışanları’ sendikasıyız

Eğitimci teşkilat-eğitimli teşkilat dengesinin hayati olduğunu söyleyen Yalçın, “Yaşananları, toplu sözleşme masasını ve kamera arkasını yöneticilerimizle, çelik-çekirdekle paylaşacağız. ‘Öğretmen sendikası’ da ‘öğretmenlerin sendikası’ da bizi hem eksik hem yanlış tanımlar. Eğitim ne öğretmensiz ne de sadece öğretmenle yapılır. Biz  ‘eğitim sendikası’  ve ‘eğitim çalışanları’ sendikasıyız. Hizmet kolumuzdaki bütün kurumları ve çalışanları aynı ölçüde önemsiyoruz” diye konuştu.

İdari personel memnun edilmedikçe kalite uzakta bir köy olmaya mahkûm olur

Yalçın, üniversitelerin sayısının arttığını ama üniversite idari personelinin sorunlarının, beklentilerinin değişmediğini kaydederek, “İdari personel memnun edilmedikçe kalite uzakta bir köy olmaya mahkûm olur. Bütçeden eğitim çalışanlarına aktarılan pay oranı artmalıdır” dedi.