Elazığ 1 Şubesi

Rehberlik hizmetleri yönetmeliği hakkında değerlendirme

Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği 10/11/2017 tarihli ve 30236 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Ancak yeni yönetmeliğin de rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin niteliğini göz ardı ederek bu hizmetleri eğitim kurumlarının eğitim-öğretim etkinlikleri bütünlüğü içinde konumlandırdığı görülmektedir.

Yeni yönetmeliğin eskisine göre köklü değişiklikler getirdiğini söylemek mümkün değildir. Rehberlik hizmetlerinin sınıflandırılmasında ve bu sınıflandırmaya göre kapsamının belirlenmesinde daha fazla detay hükümler göze çarpmakla birlikte esaslı bir değişiklik yapılmamıştır.

Yine gerek Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin yapısı ve işleyişinde gerekse eğitim kurumlarında rehberlik hizmetlerinin yapılandırılmasında ve işleyişinde eski yönetmelikte yer alan kurgunun devam ettiği, sadece daha fazla detaya girildiği görülmektedir.

Eski yönetmelikte çocuk gelişimi ve eğitimcisi, özel eğitimci, sosyal çalışmacı, eğitim programcısı, psikometrist, psikolog, psikolog danışman gibi görevlilerin görev tanımları tek tek yapılmışken yeni yönetmelikte bu görevler için hiçbir görev tanımı yapılmamıştır.

Rehberlik servislerinde görevli rehber öğretmenlerin çalışma sürelerinin eski yönetmelikte yer aldığı şekliyle haftalık 30 iş saatinin değiştirilmemesi; günlük çalışma saatlerinin eğitim-öğretim kurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenlenmesi şeklindeki esnek çalışma imkânının devamı olumludur. Bakanlığın bu hususta bugüne kadar sunmuş olduğumuz önerileri dikkate aldığı anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan, yeni yönetmelikte rehber öğretmenlerin sınavlarda görev alabileceği; belleticilik ve nöbet görevi yapacağı hüküm altına alınmıştır. Sınav görevinin isteğe bağlı kılınması sonucunu doğuran düzenlemenin bu kısmı yerindedir. Ancak, belleticilik ve nöbet görevi yönünden de amir bir hüküm yerine rehber öğretmenin isteğine bağlı bir düzenleme yapılması gerekirdi. Rehber öğretmenlerin günlük çalışma saatlerinin eğitim-öğretim kurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenleniyor olması karşısında belleticilik ve nöbet gibi görevlerin isteğe bağlı kılınması, hem psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin eğitim-öğretim bütünlüğü içinde sürdürülmesinde esneklik sağlayacak hem de çalışma barışını ve iş motivasyonunu teşvik edecek bir adım olurdu.

Netice itibarıyla yeni yönetmelik, psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin özgünlüğünü eğitim-öğretim hizmeti içinde doğru ve yerinde konumlandıramamaktadır. Nöbet ve belleticilik görevlerinin zorunlu hâle getirilmesi, rehberlik hizmetlerini olumsuz etkileyecektir. Bu bağlamda yönetmelik, rehber öğretmenlerin talep ve beklentileri doğrultusunda, rehberlik hizmetlerinin niteliği de göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirilmelidir.